Petjades

PART DE LA FORÇA D’UN COL·LECTIU ESTÀ EN RECORDAR EL CAMÍ FET

Era la tardor del 2007; més concretament un dimarts 9 d’octubre. Quatre dels pocs membres en actiu d’Arenys Solidari convocàvem una reunió amb la inquietud de crear una cooperativa de consum responsable.  Ens movia la idea que amb la compra de la majoria de productes que consumim diàriament estàvem beneficiant de forma directa empreses i/o transnacionals responsables de la desfeta ecològica, l'explotació de les dones, els infants i treballadors/es de tota mena, l'agressió a altres països, el desenvolupament de la industria armamentística, nuclear...  

Aquella nit es va “engendrar” la criatura. Els que vam assistir encara recordem com durant la reunió vam debatre que el sistema econòmic actual era (i encara és) injust i per això volíem apostar per un canvi polític i econòmic que aportés un granet de sorra per una societat més justa, més ecològica, en pau i sense guerres.

Va ser una aposta clara per obrir una nova mirada a la cooperació i a la solidaritat: canviar des de casa, des del nostre fer diari, prendre consciència i partit per la nostra manera de consumir i moure els diners, i tan o més important posar en pràctica noves maneres de treballar en equip, de cooperar altruïstament. 

Les primeres passes les vam poder fer gràcies a l’acompanyament dels companys de L’Estrella de Mataró. Des del primer moment l’ús d’una llista de correu va ser clau pel nostre funcionament. Les primeres comandes les realitzàvem amb “fulls de càlculs” que viatjàven incansables a través del correu electrònic. El gran salt qualitatiu, des d’una mirada organitzativa, el vam aconseguir en posar en marxa el nostre web que permetia comprar a través d’una cistella virtual.

I així ha passat tot aquest temps, que ha consolidat aquesta branca que acompanya Arenys Solidari, i en la que s’han involucrat més de 50 famílies; totes elles aportant els seus recursos i energia, i fent ús tan sols de la infrastructura (1 sala) que Arenys Solidari els ha ofert. 

Amb el temps hem anat trobant la nostra pròpia manera de fer. La llista de correu és un bon vincle de comunicació. Les assemblees són ben rebudes de propostes, revisions, debats i presentacions de nous productors:

març 2011: Edgard. Cervesa Edbeer.

maig 2011: Cèsar. Làctics i formatges Can Ponet.

novembre 2011: Frederic: Ecoaliment

desembre 2011: Nataixa. Presentació licors. Hortgànic.org. Presentació del projecte.

gener 2012: Juanan. El forner d’Hortsavinyà.

abril 2012: Nataixa. Presentació productes cosmètica Achilea.

maig 2012: Carles i Emilio. Productors horta Can Colomer. Assoc. Amarant.

 

Productes proximitat

Oli de Verdú: Nasi Comellas

Cervesa Edbeer (a partir gener 2011)

Ous La Klosca (a partir de març 2011)

Làctics Can Ponet (a partir de maig de 2011)

Pa Hortsavinyà (a partir de juny 2011)

Giura (a partir de juny 2011)

Galls Penedés per Nadal (a partir de desembre 2011)

Achilea Cosmètica Natural (a partir d’abril 2012)

 

Cooperativa 3.0.

Un dels punts de l'assamblea del 20 d'octubre del 2011 va ser el d'engegar un projecte propi de cooperativa, sense fer ús dels estatuts, nif i local d'arenys solidari, i donat que era l'ultim punt i que és un tema del que se n'ha de parlar molt vam plantejar fer una sessió específica en la que tothom exposés la seva opinió i fer un full de ruta. Es convocava una assemblea extraordinària el 3 de novembre per a tractar el tema. El desembre 2011 es va arribar a l'acord de deslligar-nos físicament d'Arenys Solidari, comunicant-ho a l’assemblea anual d’Arenys Solidari.

El Rial és el nom triat per a constituir-nos com associació. Era l’abril del 2012.

Després de mesos cercant local i decidint entre un al Pi Gros d’Arenys de Munt i un a Can Quintana d’Arenys de Mar, acabem mudant-nos a Can Raconets. Feiem l’entrada el dimarts, 22 de maig de 2012, dia de vaga i manifestació al món de l’ensenyament públic. 

A finals de 2016 la família Quintana ens va comunicar que hauriem de deixar el local d'un moment a un altre per quà havien d'enderrocar el local per fer-hi pisos nous.

Taquem per última vegada Can Raconets el 20 de desembre de 2016

Al febrer del 2017 vàrem ignaugurar un local nou a dalt de tot del poble darrera els pisos Catalunya, és un local molt xulo, i més econòmic, només té una pega i es que està lluny del centre del poble.

 

ACTES PÚBLICS

El divendres, 13 d’octubre del 2010 vam fer una xerrada sobre alimentació saludable amb l’Adriana Ortenberg. A la sala Noble del Calisay. Vam comptar amb una assistència de 40 persones.

El divendres, 28 d’octubre de 2011 a les 20h. a la sala noble del Calisay vam organitzar una xerrada sobre energies renovables, a càrrec de la Cooperativa de consum i producció d'energia verda Som Energia (http://www.somenergia.coop). La presentació va anar a càrrec d’en Marc Garfella Ruiz, secretàri de la cooperativa, i amb vincles arenyencs. Van assistir 27 persones (40% eren membres de la cooperativa), entre les quals la regidora de Benestar i Cooperació (CiU) i el regidor de Medi Ambient (PP). L’interès pel tema el va evidenciar el públic assistent que van realitzar moltes preguntes, fins al punt de haver de posar fi a l’acte perquè a les 21.30h. es tancava el Calisay.

El dissabte, 19 de novembre a les 17h. a la Sala Noble del Calisay vam realitzar una projecció d’un documental cassolà anomenat “Pan, una historia de amor”. Ens va acompanyar en Juanan, el forner, i el productor. Es van acostar una trentena de persones. En acabar l’acte ho vam amanir amb un bon berenar a base de pa i oli.

Durant l’hivern del 2014-2015 vem organitzar un cicle de xerrades sobre els bens comuns (procomú o “commons” a l’anglès): 

“Cicle de xerrades-debat sobre els bens comuns. Els bens comuns son aquells recursos col·lectius creats, gestionats i mantinguts pels mateixos usuaris per les generacions d'ara i del futur. Ho coneixem dels prats, boscos i aigües medievals. És un concepte antic que als darrers anys està tornant a cobrar força. Exemples més actuals inclouen l'Internet, la Viquipèdia, però també la gestió col·lectiva de l'aigua en certes parts del mon.

Aquest concepte pot ajudar-nos a donar resposta als reptes actuals socials i econòmics. En aquest cicle de xerrades-debat revisem exemples a diferents sectors. Pretenen ser exemples concrets que ajudin al apoderament social i personal.”

 

Programa:

 • 14 de novembre 2014: La dependència del mercat elèctric i l'alternativa de Som Energia
 • A càrrec de Cristian Suñé (Som Energia)
 • Grup de debat online: calendari, info.
 •  28 novembre 2014: Els bens comuns, governança i apoderament polític.
 • A càrrec de Joan Subirats (UAB/IGOP, Guanyem)
 • Grup de debat online: calendari, info
 •  12 de desembre 2014: Fibra òptica comunitària i telefonia mòbil social. Per Ramon Roca (Guifi.net) i Mercè Botella (Eticom Som Connexió), Oriol Ferran (ICV)
 • 16 de gener 2015: Autoproducció d'energia a nivell domestic i eficiència energètica. Per Frederic Andreu (Solartradex), Tomás García (Cliensol)
 • Grup de debat online: calendari, info
 •  30 de gener 2015: Cooperatives de consum i agràries. Miquel Vallmitjana (La Repera), Pep Marpons i Joan Munich (Cooperativa agraria l'Aranyó), Irina Tasias (etselquemenges.cat i Cooperativa El Rial) i Roser Díaz (Cooperativa El Rial)
 • 6 de febrer 2015: Sobirania tecnològica: programari i maquinari lliures, un canvi de model? Per Wouter Tebbens (Free Knowledge Institute) i Joan Gorro (inventor, tècnic de só)
 • Grup de debat online: calendari, info
 •  20 de febrer 2015: Monedes socials i el Banc del Temps d'Arenys. Per Eduard Folch (Xarxa d'Economia Llocal de l'Alt Congost), Eva Franco (Banc del Temps d'Arenys)
 • La llista de correu del Banc del temps i el web en construcció.
 • 6 de març 2015: L'aigua com un bé comúa càrrec de Annelies Broekman (Xarxa per una Nova Cultura de l'Aigua, Aigua és Vida i BeWater), Jordi Colomer (assessor de la CUP per remunicipalitzacions de serveis bàsics), moderat per Eve García Burgos (Agència Catalana de l'Aigua)
 • 20 de març 2015: El mar com un bé comú - La pesca del sonso al Maresme a càrrec de Mauricio Pulido (pescador, Comissió Permanent del Comité de Cogestió del Sonso), Enric Badosa (biòleg, Institut Català d'Ornitologia), Manel Teodoro Sadurní (biòleg, Històriesdemar)
 •  10 d'abril 2015Cooperativisme obert per l'apoderament econòmica càrrec de Gerard Termes (CUP Arenys de Mar)
Etiqueta: